söndag 3 april 2011

SVT Debatt: Piratpartiet vill inte avskaffa upphovsrätten


Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, skriver en mycket intressant och ur informationspolitiskt perspektiv väl beskrivande replik till Tomas Almlöfs inlägg på SVT Debatt gällandes upphovsrätt.

"Jag får ofta frågan: ”Men hur ska kulturskapare få betalt?” Svaret är enkelt om än inte populärt: På samma sätt som alltid, med mycket möda och stort besvär. Filmskaparen Tomas Almlöv beskriver på SVT Debatt svårigheterna för filmare att livnära sig på sitt arbete, skriver Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.

Jag har full förståelse för Almlövs situation. Det är svårt att arbeta i en bransch som befinner sig i ett brytningsskede. Jag har själv jobbat dels som bokförlagschef och dels som författare. Jag vet vad det
innebär. Det är svårt att livnära sig på kulturell verksamhet. Det har dock ingenting med kopiering att göra."

"Mig veterligen har det aldrig funnits en tid då det varit lätt att försörja sig som kulturskapare. Den gamla goda tiden när pengarna regnade över alla som ville jobba med kultur är en myt. Det finns inte
heller någon lagstadgad eller moralisk rätt som säger att någon av oss ska kunna försörja sig på det sätt vi själv helst föredrar. Det gäller även kulturskapare. Det var de dåliga nyheterna.

De goda nyheterna är att vi har turen att leva i en tid där det är billigare och lättare att skapa, distribuera och marknadsföra kultur än någonsin tidigare. Det innebär att det plötsligt finns fler möjligheter för fler kulturskapare att nå ut till sin publik än någonsin tidigare. Det betyder i förlängningen också att fler kommer att kunna försörja sig på sin verksamhet. De nya generationerna kulturskapare som nu växer upp eller just inleder sitt yrkesliv har redan förstått detta och arbetar
därefter."

"Dagens upphovsrätt är hopplöst föråldrad. Den har sprungits ifrån av den nya tekniken och har förlorat kontakten med den verklighet den är tänkt att fungera i. Almlöv skriver att Piratpartiet vill avskaffa upphovsrätten. Det är fel. Vi vill reformera upphovsrätten. Det är en viktig skillnad som ofta förbises. Vi vill behålla den ideella upphovsrätten precis som den är och korta den kommersiella till fem år. Vi vill också legalisera kopiering för privat bruk, eftersom kultur berikar. Det ger också mersmak. Människor som kopierar mycket kultur köper mer kultur än andra. Därmed gynnas kulturen i stort av kopiering.

Det är nämligen inte något fel på kulturkonsumenternas betalningsvilja om man erbjuder dem något de vill ha, men dagens konsumenter är kräsna. De öppnar gärna plånboken och visar sin uppskattning för det de tycker om. Däremot ogillar de att betala för saker de inte bett om och till mellanhänder som suger åt sig större delen av den ekonomiska kakan."

2 kommentarer:

  1. I agree that copyright law is outdated. Somebody must do something about this!

    SvaraRadera
  2. Yes, and that is one of the things that the pirate party is struggling for.

    SvaraRadera