söndag 10 april 2011

Recap vecka 14


Den senaste veckan har varit mycket intressant och innehållande en hel del händelser och diskussioner både på hemmaplan och ute i världen.
Jag vill här försöka sammanfatta ett axplock av dessa.


Piratpartiet vårmöte

Vårmötets första vecka har hittills innehållit många spännande diskussioner och åsikter kring för mötet lagda motioner och partiets framtid. Det är faktiskt himla kul att se partiet vakna till liv igen efter en alltför lång dvala och framförallt det faktum att vi nu faktiskt diskuterar internorganisationen, fördjupning och ideologi ordentligt.

Gällandes ideologi så diskuteras det friskt runt motionen om att partiet ska anta en humanistisk ställning i fråga om förd politik och som ett ideologiskt "klister" som binder samman rörelsen.
Denna motion är jag co-signer till och stödjer den således helhjärtat. Jag tror fullt och ärligt på att humanism är rätt ideologisk väg för piratpartiet då det mesta av vår politik redan har en humanistisk underton, så varför inte en uttalad sådan?


Övervakningssamhället och EU

Till veckan startar en ny rond vad gäller förlängningen av upphovsrätten för inspelad musik i EU. Piratpartisten Henrik Alexandersson berättar.

Ett EU-direktiv om lagstiftning kring betaltjänster tvingar nu alla som vill använda sig av betaltjänster via mobil att registrera sina kort.
"Allt talar för att man från och med nästa månad inte kommer att kunna köpa sms-biljetter eller betala för ett antal andra tjänster om man inte har registrerat sitt kontantkort. Orsaken är nya regler som ska förhindra penningtvätt."

Regeringen har nu också godkänt ett annat EU-direktiv som handlar om att lagra flygresenärers uppgifter.
"Direktivet, som nu går på remissrunda bland medlemsländerna, innebär att europeiska flygbolag tvingas lagra uppgifter om alla sina passagerare i uppemot fem år."

I Australien har man hoppats rulla igenom sin version av EU:s datalagringsdirektiv utan uppmärksamhet, men en senat-kommitté bestående av Labor, Liberal, Nationals och Greens senatorer har nu sagt ifrån.
"De menar att landets Justitiedepartement har falerat i att föra en, för allmänheten, bredare debatt kring lagförslaget och inte alls inkluderat medborgarrättsrörelserna för att få deras input."

Anna Troberg skriver också ett intressant blogginlägg om den uppmärksammade bombrazzian i Göteborg och utredningen kring denna.


Ung Pirat och kompimism

Nytillträdda förbundsordförande för Ung Pirat, Gustav Nipe, berättar lite om helgens "kick-off" för den nya förbundsstyrelsen och deras arbete med att konkretisera årets verksamhetsplan.

Ett nytt och, ur pirathänsyn spännande, trossamfund har lanserats; Det missionerande kopimistsamfundet som frontas av Isak Gerson. De är en skara missionärer som anser att kopiering och spridning av information borde fastslås som en religion. Mycket spännande indeed.
I en artikel i UppsalaTidningen berättas det också att deras initiella försök att registrera sig som just trossamfund har avslagits av kammarkollegiet, men skam den som ger sig... kopimisterna kommer att ansöka på nytt. ;)


Assange och konspirationsteori

Anna Troberg har också medverkat i en något rörig om än intressant SVT dokumentär om Julian Assange och det senaste årets hysteri tillika fokusering kring hans person. Väl värd att se.

På det politiskt oberoende diskussionsforumet, svpol.se, kan man också hitta ett mycket läsvärt inlägg om konspirationsteori.

___________________________


Jag vill avsluta med den glada nyheten att Piratpartiets kandidatlista för nyvalet i Västra Götalandsregionen nu är framtagen och ivägskickad.
För trots vårmötet så skall vi inte glömma att det faktiskt sker ett historiskt viktigt nyval som dessutom ger partiet en reéll chans att bli invald i ett regionalt fullmäktige. Jag vill iaf ge en stor eloge till de inblandade och deras outtröttliga arbete för att ställa upp i sagda nyval för Piratpartiets del.

"Piraterna seglar på Göta älv med residenset som mål."
-Henry R.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar