torsdag 3 mars 2011

Datalagringsdirektivet: Bordläggning?


Datalagringsdirektivet, som skall behandlas av riksdagen den 16 Mars, kan komma att bordläggas i ett år.
Sverigedemokraterna har i ett utspel i Expressen sagt att de stödjer kravet från V och MP om att vila förslaget.
I sak är detta bra då vi hoppas att den kommande EU-utvärderingen i det minsta leder till att debatten om direktivet fördjupas och kanske även får en del av dagens JA-sägare att tänka om.

Kanslichef för EU-parlamentariker Christian Engström (PP), Henrik Alexandersson, skriver:
"Vi har förhandsinformation om att denna utvärdering kommer att rikta allvarlig kritik mot datalagringsdirektivet och mot hur det har tillämpas i olika länder. Direktivet kommer med största säkerhet att omarbetas. Kanske kommer det till och med att rivas upp."
Detta vore såklart det optimala för såväl integritets kämpar som sveriges invånare. Utvärderingen kommer att vara välkommen och intressant läsning, minst sagt.

Än mer intressant är att Sverigedemokraterna inte är några motståndare till datalagringen. Däremot har partiet krävt förbättringar(?) på ett antal punkter.
"Eftersom frågan är av stor vikt och regeringspartierna överhuvudtaget inte har velat diskutera våra synpunkter ser vi nu inget annat alternativ än att verka för en minoritetsbordläggning, säger Jimmy Åkesson."

Jadu, liksom Henrik så undrar också jag om man riktigt kan lita på deras intentioner?
"Är detta sverigedemokraternas slutliga besked? Eller tänker de hålla svenska folket i ovisshet in i det sista, på samma sätt som de mörkar i riksdagen? Kommer regeringen att fortsätta ignorera (sd):s förhandlingsinvit? Eller kommer man att göra en uppgörelse i sista sekund?"

Markus "Lake" Berglund fortsätter:
"Det är alltså inte rätten till en privat sfär eller en personlig integritet de pratar om, utan rätten att den övervakade informationen ska lagras dubbelt så länge (ett år, istället för sex månader) och att all information ska lagras i svenska databaser, inte utländska."

"Hela debattartikeln är helt enkelt bara ett sätt att låta som att SD vill försvara svenska medborgare, men egentligen är det bara ytterligare ett sätt att kritisera EU och den vägen försöka få fler röster. SD får gärna kritisera EU, men då kanske man ska ska inte göra det genom att låtsas försvara medborgerliga rättigheter, för då blir det bara vanligt enkelt hyckleri."


Andra som bloggat om datalagringen:

Anders S Lindbäck Datalagringsdirektivet minoritetsbordsläggs i ett år ?
Oppassande Så här fungerar datalagringsdirektivet i praktiken
Marcus Fridholm Absurd stress att införa datalagringsdirektivet
Anna Troberg Skwee, skwee, skwee! | Datalagringsdirektivet ÄR en slippery slope
HAX Det är inte du som bestämmer hur rent mjölet i din påse är

1 kommentar: