onsdag 16 mars 2011

Datalagringen: WIN! ...for nowTrots oddsen så blev det idag den minoritetsbordläggning av datalagringsdirektivet som vi hoppats på. Det innebär att lagförslaget skickas tillbaka till justitieutskottet där det blir vilande i ett år.
En delvinst om inte annat för alla oss som värnar frihet och integritet.
Jag vill ge en eloge till de ledamöter som lät sitt samvete tala och gjorde det enda rätta.

Nu inväntar vi EUs utvärdering som påstås rikta allvarlig kritik mot direktivet och dess tillämpning i olika länder.
Hoppet är såklart att utvärderingen yrkar på en skrotning av datalagringsdirektivet. Men i det minsta kommer den iaf att tvinga fram en radikal omarbetning.
Piratpartiet kommer såklart att sätta in alla resurser det kommande året och skapa en sådan opinion runt direktivet så att den helst förpassas dit den hör hemma, i soptunnan.

Som sagt, en WIN for now, men än är det inte över...


DN: Datalagring dröjer ett år
"Den kontroversiella lagen om datalagring genomförs inte förrän om ett år. V, MP och SD gick ihop i riksdagen och tvingade fram en vilandeförklaring.

Sverigedemokraterna är egentligen för lagen men ville att den skulle ändras, så att uppgifter bara får lagras i Sverige. Det tyckte Folkpartiets Johan Pehrson var "ett förslag från månens baksida."

IDG.se: Datalagringsdirektivet skjuts upp
"Nu står det klart att införandet av datalagringsdirektivet skjuts upp minst ett år. Det beslutade riksdagen på onsdagseftermiddagen.

62 ledamöter röstade för att bordlägga förslaget, medan 281 ledamöter röstade för att klubba igenom lagen redan nu. Men enligt reglerna för så kallad minoritetsbordläggning räcker det om en sjättedel av ledamöterna röstar för en bordläggning för att så ska ske.

SD har inte motsatt sig datalagringsdirektivet i sig, men hade som krav att lagringen skulle ske på svensk mark. Ett krav som inte alliansregeringen ville gå med på."

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg: Nu sänker vi datalagringen tillsammans 2012!
"Ta mig fan! Det gick vägen. Riksdagen beslutade alldeles nyss om en minoritetsbordläggning av datalagringsdirektivet. Det är en delseger som smakar godare än det jag just nu smuttar på för att fira.

Rent konkret innebär det att vi har ett helt år på oss att ställa till ett jäkla liv om datalagringsdirektivet innan det tas upp för en slutgiltig omröstning nästa år. Den tiden ska vi utnyttja till max. Från Piratpartiets sida kommer vi nu att fortsätta med vårt opinionsarbete mot datalagringsdirektivet.

Vi har ett år på oss. Om vi börjar nu och håller ångan uppe, så kommer vi att kunna stoppa datalagringsdirektivet en gång för alla 2012.

Till er som vågade stå på er och röstade för en bordläggning vill jag bara säga: TACK!"


Andra bloggare:
Lucas Persson HAX Rick Falkvinge Maria Ferm Farmor Gun Anton Nordenfur
Peter Lindén satmaran

2 kommentarer:

  1. Jag skulle inte klassa detta som en seger, tyvärr. Nu gäller det att begrava direktivet i historiens sophög, helst så djupt att ingen klåfingrig politiker någonsin kan hitta det igen.

    SvaraRadera
  2. Om du läser inlägget så ser du att det är precis vad jag säger ;)

    SvaraRadera