tisdag 15 mars 2011

Datalagringsdirektivet: To be, Or not to be...




Imorgon Onsdag är det dags för riksdagen att antingen rösta för att införa datalagringsdirektivet eller en minoritetsbordläggning under ett år såsom V, MP och SD? vill.

Intressant är att utspel har gjorts i rena skrämselmanér för att tvinga igenom en omröstning FÖR direktivet. Som att rena pengafrågor och hot om EU-domstol är fog nog att införa ett groteskt stycke lagstiftning?
Det lustiga i just detta argument är att direktivet mycket väl kan komma att göras om eller till och med förkastas som helhet från EUs håll inom en mycket snar framtid.

Piratpartiet är såklart emot att direktivet ens införs, likaså Journalistförbundet och Tidningsutgivarna (för att nämna en bråkdel).

Kritiken mot direktivet är befogad och har yttrat sig i att bl.a. Irland, Österrike och Grekland vägrat införa direktivet. I andra länder, såsom Tyskland och Rumänien, har de inhemska författningsdomstolarna konstaterat att datalagringen är rent av okonstitutionell.
Och nu höjs röster från hela det politiska spektrat (bättre sent än aldrig) om att tänka om även här hemma gällandes datalagringdirektivet.


SVT Debatt: Dyrare införa datalagring än att betala böter till EU
"Regeringen försöker få det att låta som att de böter Sverige kan få från EU om vi inte genomför direktivet kommer att få stora konsekvenser för statens finanser. Detta är ren och skär skrämselpropaganda. Ingen, inte ens regeringens tjänstemän, vet hur höga eller låga böterna kan bli. Men med största säkerhet blir de lägre än vad själva införandet kostar. Regeringen själv räknar med 200 miljoner kronor, medan branschföreträdare menar att det kan kosta över en miljard kronor, skriver Maria Ferm (MP) och Jens Holm (V)."

SvD: Sverige bör bordlägga datalagringsdirektivet
"Imorgon röstar riksdagen om datalagringsdirektivet. Att övervaka ett helt folks kommunikationer strider mot rättsstatens grundprinciper. Det minsta man kan kräva är att beslutet bordläggs, skriver Christian Engström och Camilla Lindberg."

"Alla ministrar och EU-kommissionärer vet redan att direktivet måste dras tillbaka eller omarbetas. Inte bara på grund av den väntade kritiska utvärderingen. Hela upplägget har visat sig vara fel."

SvD: Moderaterna bör rösta nej till datalagring
"Det moderata minnet tycks vara allt för kort. Då, när vi var i opposition, sade vi tydligt nej till datalagringsdirektivet. Därför borde Moderaterna stå upp för människors rättigheter och rösta emot datalagringsdirektivet även i riksdagen imorgon, skriver Erik Bengtzboe, Muf."

"Det moderata minnet tycks vara allt för kort. Då, när vi var i opposition, sade vi tydligt nej. Men nu när det verkligen gäller har Moderaterna vänt och säger ja. Vägen till helvetet är som bekant stensatt med goda intentioner, och i små steg går allt att svälja. Nu är det dock hög tid att stanna upp och se var vi faktiskt är på väg. Effekterna av direktivet är alldeles för stora för att låta EU driva igenom det över medborgarnas huvuden."

Piratpartisten Hanna Dönsberg har mailat samtliga ledamöter i riksdagen:
”Hej riksdagsledamot!
Jag väljer att kontakta dig nu, eftersom det imorgon i riksdagen tas ett för mig enormt avgörande beslut. Som i övrigt stolt medborgare är jag verkligen oroad över Datalagringsdirektivet, enligt mig är det en godtycklig övervakning av oskyldiga som inte hör hemma i en rättstat. Inte ens Kina har infört en så långtgående övervakning av sina medborgare (än iallafall). Jag tror inte det är effektivt i brottsbekämpande syfte, och för mig klingar det illa att med argumentet ”stoppa terrorismen” gå terroristerna till mötes – och skapa en antidemokratisk utveckling.

Vissa har argumenterat för att det blir kostsamt när vi får betala vite pga EU-direktivet. Men även på EU-nivå tvivlar många länder att det går ihop med mänskliga rättigheter att införa detta. Därför ber jag dig rösta för en bordläggning imorgon, så att vi kan se vad EU-domstolen säger i ärendet först.

MVH Hanna Dönsberg”


Well, det är nu det gäller. Kommer ni ledamöter i riksdagen att lyssna till ert samvete och rösta på det som är det enda rätta?

Som JFK en gång sade: "Hopefully cooler heads will prevail before we reach the next step."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar