onsdag 23 februari 2011

Omvalet i Västra Götaland

Då har datumen för omvalet till regionsfullmäktige i Västra Götaland fastställts av valmyndigheten. Valdagen är alltså den 15 Maj.

Det diskuteras frisk om Piratpartiet skall ställa upp eller inte och jag är av den åsikten att det ska vi ju självklart göra.
Det här valet ger ju oss så mycket mer än ett vanligt val i form av bl.a. exponering, möjlighet att fokusera resurser och en reéll chans att ta ett mandat eller två.

Eller som piratpartisten Jacob Hallén konstaterar:

"Det är över 20% av alla väljare i Sverige som får gå till valurnorna igen. Det är ett ypperligt tillfälle att lyfta frågor som inte har med jobb och skattesänkningar att göra, för regionen sysslar inte med sådant. Regionen sysslar med sjukvård, där det finns integritetsproblem, kultur som kan befrias, skolor som skulle kunna använda fri programvara och kommunikationer där vi kan argumentera för bredband åt alla. Dessutom är regionen ägare till hälften av Västtrafik. Detta bolag har nyligen slutfört införandet av ett biljettsystem med integritets- och rättssäkerhetsproblem. Ett system som alla som använder det avskyr.

Jag vill påstå att det är ett toppenläge för ett parti som inte fick ljuset på sig i riksdagsvalet.

Jag vill påstå att vi måste synas i det här valet för att bygga varumärke till nästa val. Den som inte syns finns inte.

Jag vill påstå att vi har en god chans att komma in. Valdeltagandet kommer att vara lägre och vi kan skaffa oss mer uppmärksamhet än i riksdagsvalet."


Nu ska vi inte gå händelserna i förväg men det finns en viss tidspress här då sista dagen att registrera partibeteckning är den 2 Mars.

Vad som krävs utöver detta är att västpiraterna tar ett beslut om att faktiskt ställa upp. (Här ser jag inga hinder alls, det vore rentav dumdristigt att inte göra det.)

De måste omarbeta befintliga eller ta fram en ny valplattform. (Ej heller här ser jag några hinder då det finns mycket bra och konkreta förslag på genomförbar lokal piratpolitik från bl.a. Jacob Hallén, medverkande på partiets kommun-och landstingsdagar (LOKU) och flera andra.)

Finansiering av valsedlar måste ordnas. (Även här har vi en sällan skådad nätaktivism som kan hjälpa till att svärma och ragga donationer.)

Och sedan är det frågan om kandidater, aktivister och talare för att kunna kampanja. (Här har vi hela vår styrka som parti. Optimismen och viljan till engagemang är på topp, runtom i landet.)

Inget annat parti kan mobilisera aktivism såsom vi kan så västpiraterna står inte alena i detta.


Vad är då ett ev hinder?
Tja, att distriktsledningen, och framförallt, partistyrelsen ska komma med ett något mer konkret bud än den luddiga formuleringen som gjorts hittills.
Ledningen borde också sätta sig in i ärendet snarast och bistå med allt vad de kan för att göra det här valet möjligt.


Precis som Jacob, så undrar jag också:
"Var finns ledarskapet? Var finns den som går före och och säger “Visst ska vi köra, vill ni hänga med?” Var finns den som engagerar hela Piratpartiet från Karesuando till Smygehuk i att få in Piratpartiet i VG-regionen?"

Det finns ett amerikanskt, om än något krasst, uttryck som passar in bra här:

"It´s time to shit or get off the pot!"


2 kommentarer:

  1. "Precis som Jacob, så undrar jag också:

    "Var finns ledarskapet? Var finns den som går före och och säger “Visst ska vi köra, vill ni hänga med?” Var finns den som engagerar hela Piratpartiet från Karesuando till Smygehuk i att få in Piratpartiet i VG-regionen?""

    Måste ni vänta på att någon annan tar iniativet? Om ingen annan har gjort det, och ni vill köra på, så kör på och var den som säger "Visst ska vi köra, vill ni hänga med".

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det inte upp till mig som utomstående i VG-frågan. Distriktsledaren har också uttryckligen sagt att han "inte ser med blida ögon på utomståendes involvering i det hela", vad nu det innebär.

    SvaraRadera