torsdag 24 februari 2011

Assange och det svenska rättsväsendet | Del 2Idag kom beslutet (som finns att läsa här) om att överlämna Julian Assange till de svenska myndigheterna.
Detta var, tråkigt nog, väntat.

Aftonbladet:
"Beslutet fattades av den brittiske domaren Howard Riddle idag.
Enligt Riddle har bägge parter lämnat in ytterligare material efter att förhandlingarna avslutats, något som han anser är olämpligt, därför har han inte läst det nya materialet.

Innan han lämnade sitt beslut, summerade han fakta i fallet.
Enligt Howard Riddle är advokat Björn Hurtig ett "opålitligt vittne" som har försökt "vilseleda rätten", twittrar bland andra The Guardian-reportern Esther Addley.

Riddle konstaterar också att den svenska överåklagaren Marianne Ny har rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder, vilket försvaret tidigare har ifrågasatt.

Han fäster heller ingen stor vikt vid Brita Sundberg-Weitmans vittnesmål. Hon är pensionerad lagman och var vittne för försvarets räkning.

Riddle anser att man inte kan utesluta att Assange kommer bli åtalad i Sverige. Att Assange ska förhöras, innebär inte att man inte vill ha honom utlämnad för åtal också."

SvD:
"Riddle säger också att det finns "betydande negativt publicitet" om Assange i Sverige, och att det inkluderar uttalanden från statsminister Fredrik Reinfeldt. Försvaret har tidigare anklagat Reinfeldt för att ha uttalat sig negativt om Assange. Samtidigt konstaterar han att han är fullständigt övertygad om att Reinfeldts uttalande inte kommer att påverka en svensk rättegång."SR Ekot:
"När domaren Howard Riddle meddelade sitt beslut efter att i drygt en halvtimme ha läst upp sina domskäl så var Julian Assange själv ganska uttryckslös där han satt längst ner i rättssalen bakom en glasvägg. "

Assange kommer att överklaga beslutet. Försvaret har nu sju dagar på sig att inkomma med ansökan.
"–Det här kom inte som någon överraskning men det är fortfarande fel. Men det här kommer efter ett rättssystem i Europa som löpt amok, sa Assange när han mötte pressen utanför domstolen. Granskningen av systemet måste börja nu."
DN:
"– Det engelska försvarsteamet kommer att överklaga beslutet om överlämning. Assange vill inte till Sverige för han tror inte på en rättssäker prövning här, säger Assanges svenske advokat Björn Hurtig till TT."

Piratpartisten Henrik Alexandersson:
"Nu gäller det för Assanges försvarare att stärka sina argument och kanske hitta nya vinklar på fallet.

Det starkaste kortet tror jag är det faktum att vi har politiskt tillsatta domare (nämndemän) i våra tingsrätter. Detta kan göra det svårt att ge Assange en oberoende och rättvis rättslig prövning."

Något som bör påpekas här är att Julien Assange inte är dömd för något än och inte ens officiellt åtalad för något här i Sverige utan myndigheterna vill hålla
förhör med honom (?).
Något de ändå haft alla möjligheter till utan att det nödvändigtvis måste ske på svensk mark.

Underligt kan tyckas, men fortsättning följer...


RussiaToday analyserar | Assange talar efter domslutet (via YouTube)

Expressen | Metro | AlJazeera English | The Guardian | CNN

3 kommentarer:

  1. Thank you for your article, feel free to have a look at my attempt to clarify some issues that remain elusive still: http://davidkramer.wordpress.com/2010/12/19/julian-assange-what-really-happened-in-sweden/

    SvaraRadera
  2. @David: Thank you. Having a look at your blog aswell.

    SvaraRadera
  3. Det är inte underligt. Bortsett från att Marianne Ny ett flertal gånger (via Assanges svenske advokat) utan framgång försökt få tillstånd ett förhör med Asange medan denne fortfarande befann sig i Sverige, så ankommer det inte på Assange att bestämma var förhöret ska hållas. Han hade kunnat undvika hela den här cirkusen genom att bete sig som en normal människa, men det är rätt uppenbart att Assange lider av storhetsvansinne.

    SvaraRadera