tisdag 8 februari 2011

Assange och det svenska rättsväsendet | Del 1




Nu har då dag två avklarats i brittiska, Belmarsh magistrates court, gällandes Julian Assange´s eventuella utlämning till Sverige. Inget är klart än men det har hitills varit ett mycket intressant fall att följa...

"An earthquake achieves what the law promises but does not in practice maintain - the equality of all men." ~Ignazio Silone



DN: "Assanges rättssäkerhet hotad i Sverige"

"Wikileaksgrundaren Julian Assange får ingen rättvis rättegång i Sverige. Domarna är politiska tillsatta och en eventeull rättegång komer att vara hemlig. Det hävdar Geoffrey Robertson, Assanges försvarsadvokat när förhandlingen om hans utlämnande till Sverige fortsatte i London på måndagen.

Robertson påpekade
också att nämndemännen i Sverige oftast är politiker. En av de två kvinnor som anklagar Assange, är medlem av Socialdemokraterna och det partiet kommer, hävdade advokaten, att utnämna en av nämdemännen till rättegången."


Aftonbladet: ”Extremt konstigt fall”

"– Jag anser att det här fallet ända ifrån början har varit extremt konstigt, säger Brita Sundberg-Weitman, pensionerad lagman och vittne för försvarets räkning.

Julian Assanges försvarsadvokater kallade Brita Sundberg-Weitman som vittne i dag. Hon är pensionerad lagman och författare till bland annat "Saklighet och godtycke i rättskipning och förvaltning", "Rättsstaten Åter!" och "Sverige och rättsstaten på 2000-talet"."


Piratpartisten, Henrik Alexandersson, sätter Det svenska rättsväsendet under luppen

"Assange-fallet riktar världens blickar mot det svenska rättsväsendet. Det är bra. Det kan behövas. För oavsett Assange-fallet, finns det en del saker som är problematiska.

Till att börja med har vi det "generösa" sätt på vilket våra åklagare och domstolar låter häkta folk.

I rimliga länder låter man inte frihetsberöva folk innan polisen har bra på fötterna. Och man har som regel en mycket begränsad tid på sig att väcka åtal efter att någon har häktats.

I Sverige häktar man ofta folk lite för säkerhets skull, utifall att. Plus att häktning under lång tid ofta används för att "mjuka upp" misstänkta. Dessutom finns fog för att påstå att polis och åklagare ibland drar fötterna efter sig när de väl har fått någon häktad. Det finns väldigt många exempel på oskyldiga som suttit häktade länge."


Brittiska, The Telegraph, rapporterar att Assange svenska förvarsadvokat, Björn Hurtig, under andra dagens förhandlingar berättat för rätten att textmeddelanden som skickats från en av Assange anklagare, och som han själv tagit del av, visar på: "Att hon var ute efter hämnd"


Som sagt, onekligen intressant.


The Guardian: "Assange utlämning är bara toppen av isberget"
Bristfälligt EU-system för arresteringsordrar innebär att tusentals står inför orättvisa utlämningar varje år säger, Jago Russell, VD för Fair Trials International

The Guardian rapporterar live!

Torbjörn Jerlerup har läst förhörsprotokollen.


1 kommentar:

  1. Bra att svenskt rättsväsende får lite internationell granskning. Många rättegångar man hör om kommer fram till domar som vanliga människor inte känner igen sin uppfattning i.
    Ibland blir det fängelse och miljonböter för något som de flesta människor tycker är relativt harmlöst (fildelning) medan ibland blir det frikännande eller skyddstillsyn för våldtäkter eller mord.

    SvaraRadera