tisdag 31 augusti 2010

Piratpartiet presenterar sin skolpolitik


I dagarna skrev Piratpartiets riksdagskandidat tillika doktorand i medieteknik (KTH), Mikael Nilsson, en artikel på Newsmill om de centrala aspekterna av partiets skolpolitik. Han kommenterade den även i ett pressmeddelande från partiet.


Huvuddragen är dessa:
  1. Fri tillgång till Internet för alla elever. Internet är en enorm källa för kunskap, och det är en pågående skandal att skolan har en sådan fixering vid tryckta läromedel.

  2. En dator till varje elev. Det är en lika stor skandal att en egen dator inte är lika självklart som en egen penna. En dator längt bak i klassrummet eller fullbokade datorsalar är inte samma sak som datortillgång. Alla måste ha sin egen.

  3. Släpp kunskapen fri i skolan. Skolan ska inte begränsas av regler som styr användningen av upphovsrättsskyddat material, utan våra elever ska fritt få ta del av, remixa och bygga kunskap med hjälp av all tillgänglig kunskap. Till detta hör att lärarna måste ges bättre möjligheter att själva bidra med läromaterial till vårt gemensamma kunskapsarv.


Piratpartiets skolpolitik är inte heltäckande, men förändringen vi vill göra är avgörande för skolans utveckling, och inga andra partier tar tag i den frågan.

Skolpolitiken vi presenterar är också någonting som är aktuellt i kommunalvalen, eftersom politiken går att genomdriva även lokalt. Jag hoppas liksom Mab på en fortsatt fördjupad skolpolitisk debatt i partiet där vi kan utveckla politiken ytterligare, för jag tror att politiken vars grunddrag vi presenterar idag har enorm potential. Och, vi är helt ensamma om den! Skriver Mikael Nilsson.

Läs även Qeruiems genomgång av material om Internet från Skolverket.

Piratpartiets valmanifest om kunskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar