tisdag 17 augusti 2010

Win for democracy and Wikileaks!

Då skedde det som många inom partiet, inklusive jag själv, hade hoppats på. Framförallt sedan denna debattartikel.


Ett avtal har nu slutits med siten, WikiLeaks.

Piratpartiet kommer att sköta driften av flera nya Wikileaks servrar.

Detta är helt klart ett korrekt och solidariskt beslut för demokrati och yttrandefrihet.

"Vi höjer tröskeln för att angripa Wikileaks", säger partiordförande Rick Falkvinge till SvD.se


– Wikileaks arbete är viktigt för hela världen, säger Piratpartiets vice partiledare, Anna Troberg. Vi vill bidra till att maktmissbruk exponeras och till att makthavare ställs till svars för sina handlingar.

I förra veckan uppmanade Piratpartiet de andra partierna att hjälpa Wikileaks med deras demokratiarbete. Piratpartiet har i och med överenskommelsen tagit ett kliv fram och axlar en viktig del av ansvaret, och fortsätter att uppmana andra partier att hjälpa till. Wikileaks nya servrar kommer alltså att finnas hos Piratpartiet som sköter om dem.

Piratpartiet donerar serverplats och bandbredd utan kostnad till Wikileaks. Partiet anser det vara en del av sitt politiska uppdrag.

– Det här är ett av Piratpartiets kännetecken, säger Troberg. Vi pratar inte bara, vi agerar. Vi använder egna resurser och egen tid för att förändra världen, medan andra politiker tillsätter utredningar och undviker ansvar.

Wikileaks är konstant under angrepp eller hot om angrepp från korrupta eller maktmissbrukande organisationer som vill dölja sin verksamhet från allmänheten. Piratpartiets erbjudande välkomnades av Wikileaks talesperson Julian Assange:

– Vi är glada för den hjälp Piratpartiet ger oss, säger Wikileaks talesperson, Julian Assange. Våra organisationer delar till stor del grundläggande värderingar, och jag hoppas att vi ska kunna förbättra världen tillsammans i framtiden.

Assange ser också med spänning fram emot det svenska valet och vad det kan komma att innebära för pressfriheten och Wikileaks verksamhet.

– Vi hoppas att riksdagen under nästa mandatperiod kommer att göra ordentliga ansträngningar för att stärka det svenska presskyddet, säger Assange. Västerländska demokratier är inte alltid så fria som man skulle kunna tro, och pressfriheten behöver ständigt skyddas. Vi skulle speciellt uppskatta om Sverige kopierade Islands Initiativ för Modern Media, vilket är en uppfattning som vi delar med Piratpartiet.

Överenskommelsen mellan WikiLeaks och Piratpartiet är ett första steg:

– Vi ser flera andra möjligheter att samarbeta med Piratpartiet i framtiden och ser fram emot att gå vidare med dem, avslutar Assange.


In English.


Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, är lika glada över nyheten och proklamerar: Ung Pirat sätter sig upp mot Pentagon



Anna's ord tål att upprepas; Vi pratar inte bara, vi agerar!



Skrivet i media: SVT Rapport, SVT Rapport (In English), GP, DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Metro, SR Ekot, Yahoo!News(USA), TorrentFreak.com, NRK(Norge), Wiener Zeitung(Österrike)

Andra som bloggat: Magnihasa, Tantra Blog, Full Mental Straightjacket, HumbleBee, Anders S Lindbäck, gothbarbie, Flickus flackus flum, Jan Lindgren, Fredriks Blogg, Farmor Gun, Yami och pandorna, Opassande, Sanningen som jag ser den

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar