tisdag 6 juli 2010

SIFO: 6% kan tänka sig rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet

En artikel publicerat i SvD idag talar om Piratpartiets väg till riksdagen.


"Enligt Sifo:s senaste siffror svarar runt sex procent av väljarna att de kan tänka sig att rösta på Piratpartiet. Undersökningsledare Toivo Sjörén konstaterar att partiet måste få upp sina frågor på dagordningen för att lyckas i valet.

– Då har vi ju sett att de inte har någon lång startsträcka. Nu är ju i och för sig hovrättsförhandlingar i The Pirate Bay-målet lagda till efter valet, men annars hade det kunnat vara en sådan fråga, säger han.


Och att väljarpotentialen finns där är partiet övertygat om

– I år är det rekordmånga förstagångsväljare, och vi vet att vi har starkt stöd hos just ungdomar. Enligt SCB:s statistik från EU-valet var vi det största partiet bland ungdomar under 30 år, så visst kan vi komma in i riksdagen, säger Stefan Flod, ordförande i ungdomsförbundet Ung Pirat


Framgångarna i EU-valet förklaras bland annat med att intresset för fildelnings- och integritetsfrågor just då var på topp. FRA-lagen, Ipred och The Pirate Bay-rättegången hade fått medlemstalen att skjuta i höjden.

Men även nu finns det liknande frågor som kan bli valvinnare konstaterar partiets representanter. Datalagringsdirektivet, Acta-avtalet och EU-parlamentets vilja att tvinga sökmotorer som Google att lagra användarnas sökningar är exempel på frågor som kan spela partiet i händerna.

– Det finns knappast brist på saker som händer, det är bara att titta på justitieministerns uttalanden den senaste tiden. Där har vi en pedagogisk uppgift att tala om det för väljarna, säger vice ordförande Anna Troberg när SvD.se träffar henne och partiledaren Rick Falkvinge i Almedalen."


Så, nu kör vi stenhårt pirater!

Vi är nu 75 dagar från den 19 September.

Låt oss alla se till att det blir dagenPiraterna äntrar Sveriges riksdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar