onsdag 30 november 2011

Europaparlamentet: Gemensamt utspel rörande Bradley Manning

I förmiddags hölls det en presskonferens i Europaparlamentet gällandes den påstådda wikileaks källan, Bradley Manning. 64 parlamentariker från olika grupper  (däribland Piratpartiets Christian Engström) har skrivit ett öppet brev till Obama administrationen, USA:s- kongress och militärledning där de kräver att FN:s tortyrexpert, Juan Mendez, får träffa den fängslade amerikanska soldaten Bradley Manning i enrum.


Jag vill påstå att det är på tiden och ger samtidigt dessa parlamentariker en stor eloge för att de äntligen står upp för Bradley Mannings rätt till ett rättssäkert behandlande då hans egen regering verkar totalt ha förträngt allt vad som heter mänskliga rättigheter och "due process".

(Översättning, due process: I ett rättssamhälle är den dömande makten oberoende av de andra myndigheterna och den anklagade måste dessutom ha rätt till vederbörligt förfarande och en rättvis rättegång.)
Christian Engström, MEP Piratpartiet
"I förmiddags var jag med på en presskonferens här i Europaparlamentet om Bradley Manning, soldaten som den amerikanska regeringen pekar ut som den som läckte materialet om krigen i Irak och Afghanistan till Wikileaks.

Totalt har Manning suttit fängslad i 18 månader i väntan på rättegång, men nu ska rättegången äntligen inledas den 16 december."

Henrik Alexandersson
"Manning har suttit fängslad i ett och ett halvt år utan rättegång. Till en början under mycket svåra omständigheter. Därför vill FN:s specielle rapportör för tortyrfrågor träffa honom, i enrum, för att utreda vad som skett. Detta har den amerikanska regeringen inte gått med på. Med anledning av detta går 64 ledamöter i Europaparlamentet nu ut med ett öppet brev - som kräver att ett sådant möte skall komma till stånd.

Brevet kan även ses som en signal om att omvärlden håller ögonen på vad som sker, nu när rättsfallet mot Manning börjar röra på sig. (Pre-trial hearings 16 december.)" 

Bradley Manning: European parliament members open letter to the US government

The letter signed by more than 60 European parliament members expressing concern over whistleblower's treatment in custody.


DN.se | The Guardian | Wired.com | Nyheter24: HAX - Bradley är en hjälte!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar