to deliver the goods when they say they will.”
Demotivation index:
"Vi uppmanar hela tiden våra medlemmar att ifrågasätta makthavare. Då måste vi tåla att själva bli ifrågasatta och leva upp till den höga standard vi vill att de ska förvänta sig av andra makthavare. Vi kan inte bara dra all kritik över en kam och vifta bort den som trams. Om vi gör det är vi inte bättre än de politiker som tycker att vi som arbetar för integritet och öppenhet är högljudda troll. Det är en förtroendefråga."Detta visar om något på varför Anna har det stöd och förtroende som hon faktiskt har inom partiet. Att föregå med ett så gott exempel på ledarskap kan jag inte nog applådera. Det är jäkligt strongt av dig Anna. Du får en stor eloge för detta... DU ROCKAR helt enkelt! =)"Mitt huvuduppdrag och det jag brinner för är att vara partiledare. Det betyder att jag måste skapa de absolut bästa förutsättningarna för att partiet ska kunna opinionsbilda effektivt kring de politiska frågor vi driver. Jag kan dock inte utföra mitt jobb som partiledare så väl som jag vill om det inte finns ett grundläggande förtroende för styrelsen och i förlängningen för ledningen och för mig. Jag kan helt enkelt inte utföra utföra mitt politiska arbete om intentionerna bakom allt jag gör eller inte gör kan ifrågasättas baserat på misstankar om en eventuell jävssituation i styrelsen.
Jag tror att gott ledarskap handlar om att föregå med gott exempel, inte att säga en sak och göra en annan."
"Om vi får ut vårt budskap i dessa frågor kommer väljarna att se att vår politik är systematisk, genomtänkt och på deras sida mot maktfullkomlighet och ogenomtänkta beslut."Vill du bidra på något sätt? Läs gärna här vad just du kan bidra med.
Piratpartiets kandidatlista:
Ett index över flyers och affisher hittas här.
- Jacob Hallén, 52 år, Företagare, Göteborg
- Jenny Gröhn, 30 år, Lärare, Trollhättan
- Ver Takeo, 23 år, Automationsingenjör, Göteborg
- Anders Andersson, 31 år, Studerande, Göteborg
- Erik Fredriksen, 25 år, IT-företagare, Trollhättan
- Nicole Zöger, 35 år, Testare, Göteborg
- Johan Lundberg, 38 år, Informatör, Lidköping
- Henry Rouhivuori, 44 år, IT-utvecklare, Borås
- Martin Holmberg, 29 år, Studerande, Tidaholm
- Daniel Megitt, 40 år, Psykolog, Göteborg
- Peter Isaksson, 33 år, Livsmedelsarbetare, Källby
- Rickard Wahlander, 18 år, Studerande, Skövde
- Marcus Dahlman, 45 år, Säkerhetskonsult, Lindome
- Mikael Persson, 23 år, Ungdomspedagog, Göteborg
- Moa Liljedahl, 21 år, Studerande, Trollhättan
"I dag presenterade EU-kommissionen sin granskning av det omstridda datalagringsdirektivet. Precis som väntat innehåller det svidande kritik av direktivet. Man konstaterar, bland annat, att det finns stora brister vad gäller direktivets integritetshänsyn. Inget tyder heller på att direktivet är effektivt för att bekämpa allvarlig brottslighet.– Man kunde lika gärna ha lagt de här miljarderna på smågodis och polkagrisar, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet. Då hade man åtminstone inte använt skattepengar till att behandla alla medborgare som kriminella.
Datalagringsdirektivet är omdiskuterat. Tre konstitutionsdomstolar i Europa har förklarat det vara oförenligt med grundläggande människorätt i EU och flera människorättsorganisationer har kritiserat direktivet hårt.
– Utvärderingen pratar om detaljfel, men avslutar med att konstatera att flera konstitutionsdomstolar, medlemsstater och människorättsorganisationer säger att det är i grunden fel att behandla alla som brottslingar, säger Engström. Det är detta som är pudelns kärna. Datalagring går inte att småjustera rätt. Om man sätter läppstift på en gris, så är det fortfarande en gris. Konceptet att behandla alla som kriminella är fel i grunden."
"Utvärderingen konstaterar att datalagringen har varit betydelsefull för brottsbekämpningen i medlemsstaterna."Really?! Men någon statistik som styrker detta påstående finns inte. Det får Malmström motvilligt erkänna när frågan ställs under presskonferensen.
"Samtidigt konstateras att ett tiotal medlemsländer, bland annat Sverige, har rapporterat om många fall av allvarliga brott som har kunnat lösas med uppgifter som lagrats även utan ett infört direktiv."
"Samtidigt erkänner rapporten och även Malmström att direktivet har betydande brister som utgör ett brott mot den personliga integriteten. Direktivet skall därför omarbetas. Likväl kommer kommissionen att fortsätta kräva att Sverige inför det direktiv som man alltså redan nu är klar över skall ändras. Logiken i denna ståndpunkt är svår att följa.Vänta nu... "Likväl kommer kommissionen att fortsätta kräva att Sverige inför det direktiv som man alltså redan nu är klar över skall ändras."
Skrämmande är också att rapporten nu bekräftar det vi kritiker länge har sagt. Datalagrad information används för många andra syften än det uppgivna. Exempelvis av skattemyndigheter, tullmyndigheter och underrättelsetjänster."
"Minoritetsbordläggningen ger oss ett extra år att kampanja mot datalagringsdirektivet. Det ska vi ta vara på. Från Piratpartiets sida kommer vi naturligtvis att ligga i och arbeta för att få till stånd ett så brett motstånd som möjligt mot direktivet. Datalagringen är en integritetskatastrof och jag hoppas innerligt att vi tillsammans med andra kan se till att den aldrig drabbar Sverige."
"Allt talar för att man från och med nästa månad inte kommer att kunna köpa sms-biljetter eller betala för ett antal andra tjänster om man inte har registrerat sitt kontantkort. Orsaken är nya regler som ska förhindra penningtvätt."
"Direktivet, som nu går på remissrunda bland medlemsländerna, innebär att europeiska flygbolag tvingas lagra uppgifter om alla sina passagerare i uppemot fem år."
"De menar att landets Justitiedepartement har falerat i att föra en, för allmänheten, bredare debatt kring lagförslaget och inte alls inkluderat medborgarrättsrörelserna för att få deras input."
"Jag anser att det är hög tid att vi väljer en styrelse som arbetar tillsammans med och inte för medlemmarna. Att vi väljer en grupp som kan ta sig an arbetet med fräscha visioner, nytänkande och förutsättningar som kan förfina och utveckla partiet i en riktning som skapar bästa möjliga förutsättning till valseger 2014."
Motion om ställningstagande för humanism som ideologisk grund
BAKGRUND: Genom åren har det förekommit många debatter om huruvida vi ska bredda oss och i så fall hur och i vilka frågor. I en brokig skara med lika många socialister som liberaler enade kring ett fåtal frågor kan uppgiften att hitta en bred gemensam ideologisk värdegrund tyckas omöjlig. Ändå finns det uppenbarligen något som vi är beredda att lägga våra ideologiska ursprung åt sidan för. Det vi vet säkert är att man som pirat har värderingar som prioriteras högre än de värderingar som traditionellt sett förknippas med socialism eller liberalism.
Att luta sig mot socialism eller liberalism som ideologisk värdegrund blir i praktiken ett sätt att utesluta det breda tvärpolitiska engagemang Piratpartiet inspirerat till. Eftersom partiet i grunden har en inkluderande filosofi både i praktik och princip behöver vi därför tänka i andra spår än den traditionella höger-/vänsterskalan.
FÖRESLAGEN LÖSNING: En grundläggande humanistisk inställning till politiskt ställningstagande i enskilda sakfrågor, kan fungera som en gemensam värdegrund för Piratpartiet och sätta ramarna för utvecklingen av partiets politik.
Den grundläggande värdering som finns i partiet redan idag tycks vara respekten för individen och omtanke om människor och deras rättigheter.
Piratpartiet har tagit klar ställning för pluralism och mångfald; rätten att bejaka särskillnader i kultur, religion, idéer och livsstilar, så länge som detta inte kränker någon annans motsvarande rättighet. Humanismen omfattar dessa värderingar utan att styra politiken i traditionell höger- eller vänsterriktning.
VI YRKAR DÄRFÖR:
- att mötet identifierar religionsneutral humanism som partiets ideologiska fundament.
- att mötet deklarerar humanism som ideologisk riktlinje för partiets framtida ställningstaganden i sakfrågor så väl som i principiella frågor.
- att följande avsnitt i principprogrammet:
“Piratpartiets värdegrund bygger på tre grundläggande värderingar; att den personliga integriteten måste skyddas, att kulturen måste släppas fri och att patent och privata monopol är skadliga för samhället.”
ersätts med:
“Piratpartiet har religionsneutral humanism som värdegrund, med mänskliga behov, värderingar och mångfald som utgångspunkt. I sin strävan för denna värdegrund utgår partiet från tre grundläggande principer: respekt för varje människas liv och personliga integritet, frihet för alla människor att utöva och ha tillgång till kultur samt mänsklig allmännytta framför ensamrätt på kunskap och information.”
- att mötet ger styrelsen i uppdrag att formulera en grundläggande politisk värdegrund för Piratpartiet baserad på humanistiska värderingar, för ratificering av medlemmarna genom medlemsomröstning på nästkommande medlemsmöte med minst tre fjärdedelar (3/4) av rösterna.
- att sagda värdegrund i största möjliga mån lämnar därhän värderingar som skiljer socialister och liberaler åt, för att istället tillvarata de värderingar som socialister och liberaler har gemensamt.
- att framtida ändringar och breddning av Piratpartiets ställningstaganden i sakpolitiska frågor ska baseras på och vägledas av sagda värdegrund.
"Jag får ofta frågan: ”Men hur ska kulturskapare få betalt?” Svaret är enkelt om än inte populärt: På samma sätt som alltid, med mycket möda och stort besvär. Filmskaparen Tomas Almlöv beskriver på SVT Debatt svårigheterna för filmare att livnära sig på sitt arbete, skriver Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet.
Jag har full förståelse för Almlövs situation. Det är svårt att arbeta i en bransch som befinner sig i ett brytningsskede. Jag har själv jobbat dels som bokförlagschef och dels som författare. Jag vet vad det
innebär. Det är svårt att livnära sig på kulturell verksamhet. Det har dock ingenting med kopiering att göra.""Mig veterligen har det aldrig funnits en tid då det varit lätt att försörja sig som kulturskapare. Den gamla goda tiden när pengarna regnade över alla som ville jobba med kultur är en myt. Det finns inte
heller någon lagstadgad eller moralisk rätt som säger att någon av oss ska kunna försörja sig på det sätt vi själv helst föredrar. Det gäller även kulturskapare. Det var de dåliga nyheterna.De goda nyheterna är att vi har turen att leva i en tid där det är billigare och lättare att skapa, distribuera och marknadsföra kultur än någonsin tidigare. Det innebär att det plötsligt finns fler möjligheter för fler kulturskapare att nå ut till sin publik än någonsin tidigare. Det betyder i förlängningen också att fler kommer att kunna försörja sig på sin verksamhet. De nya generationerna kulturskapare som nu växer upp eller just inleder sitt yrkesliv har redan förstått detta och arbetar
därefter.""Dagens upphovsrätt är hopplöst föråldrad. Den har sprungits ifrån av den nya tekniken och har förlorat kontakten med den verklighet den är tänkt att fungera i. Almlöv skriver att Piratpartiet vill avskaffa upphovsrätten. Det är fel. Vi vill reformera upphovsrätten. Det är en viktig skillnad som ofta förbises. Vi vill behålla den ideella upphovsrätten precis som den är och korta den kommersiella till fem år. Vi vill också legalisera kopiering för privat bruk, eftersom kultur berikar. Det ger också mersmak. Människor som kopierar mycket kultur köper mer kultur än andra. Därmed gynnas kulturen i stort av kopiering.
Det är nämligen inte något fel på kulturkonsumenternas betalningsvilja om man erbjuder dem något de vill ha, men dagens konsumenter är kräsna. De öppnar gärna plånboken och visar sin uppskattning för det de tycker om. Däremot ogillar de att betala för saker de inte bett om och till mellanhänder som suger åt sig större delen av den ekonomiska kakan."