fredag 26 november 2010

Och Spektaklet fortsätter...Föga förvånande så blev det ingen friande dom för The Pirate Bay i hovrätten idag.
Däremot så sänktes fängelse straffen för de inblandade. Men!
Skadeståndsbeloppen höjdes kraftigt, från 32 miljoner till 46 miljoner kronor.

Hovrättsdomen kommer att överklagas, enligt Fredrik Neijs försvarare Jonas Nilsson.

Piratpartiets partiledare, Rick Falkvinge, skriver såhär på Afonbladet bebatt:

"I dag avslutades akt två i den parodi på rättvisa som utgör rättegången mot de tidigare operatörerna av The Pirate Bay samt Carl Lundström. Det tragiska är att vi är så inkapabla att lära av historien. Allt som händer nu har hänt förut, och kommer att hända igen.

När tryckpressen blev populär omkring 1500, så hotades katolska kyrkans kunskaps- och kulturmonopol. Den som kan kontrollera vad andra människor vet och tror behöver inte bekymra sig om vilka lagar som stiftas. Kyrkan tog därför till hela sitt känslomässiga artilleri för att få stopp på tryckpressen. Den skulle innebära litteraturens och kulturens död. Hur skulle munkarna, de som tidigare kopierat böcker, få betalt? (Argumentationen känns onekligen igen från 500 år senare.) Ingen skulle få dela med sig av sina egna upplevelser eller idéer. Det var samhällshotande. "Piratpartiet är självklart besvikna över domen:

"– Det här var en politisk rättegång från början och den måste lösas politiskt, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Allmänheten har tappat all tilltro till rättsväsendet i dessa frågor och det är sorgligt att man ändå fortsätter att bedriva särintressesjustis.

– Man kan jämföra detta med att skadeståndet för en våldtäkt är 75000 kronor, säger Falkvinge. Upphovsrätten har glidit så långt ifrån det allmänna rättsmedvetandet att den inte kan överleva utan drastiska reformer. I en sådan reform finns det ingen plats för dagens upphovsrättsindustri."

In English: The Pirate party disapointed over todays verdict...Fler som skriver

Farmor Gun

Anna Troberg på SvD

Sysadminbloggen

Fredriks blogg

Pirat Jonas

Piratpartisten

Anna Trobergs blogg

Skivad Lime

Opassande

Piratpartiet press

Ung Pirat Press

Ravenna

Integritet och Frihet

SVD, DN, DN2, SR, SVT, Expressen, SVD 2, SVD3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar