måndag 28 mars 2011

Ung Pirat förbundskongress 2011





Nytt år, nya tag.
I helgen hölls Ung Pirats förbundskongress 2011 i Uppsala.
Det var en otroligt kul helg där jag fick chansen att bekanta mig med många grymma pirater, ni rockar helt enkelt. =)

Men det var också en tuff helg när det kom till besluten för Ung Pirats framtid. Många starka viljor och åsikter framfördes men vi lyckades komma fram till bra beslut ändå bl.a. en väl genomtänkt verksamhetsplan och budget som röstades igenom utan.
Dock så förekom det tillfällen och händelser som var mindre bra, till och med fail och borde absolut hållas i åtanke till kommande kongresser.

Vi valde också en ny förbundsordförande då vår eminenta Stefan Flod tackat för sig och ger sig in i nya utmaningar framöver. Stefan höll ett avskedstal under lördagskvällens middagen och fick stående ovationer. Det finns inte nog med ord som kan beskriva vilket fantasktiskt jobb du har gjort för Ung Pirat och piratrörelsen Stefan. Men du lämnar ett tomrum efter dig. Lycka till framöver.






Det blev som väntat, Gustav Nipe som axlar manteln och leder Ung Pirat med nya tag och friska ideér. (skånefieringen av piratrörelsen är total!) :P
Jag önskar dig grattis och lycka till i din nya roll Gustav, du har som jag sa till dig, en hel del arbete framför dig men jag har stor tro i att du levererar också.

Foto:Lars Johansson

Sedan kom vi till valet av styrelse, detta visade sig bli en av de svåraste besluten för kongressen att ta under helgen. Många hade sina favoriter som de kämpade ihärdigt för (åter igen, fail i vissa avseenden) och platserna i styrelsen räckte helt enkelt inte till för de otroligt duktiga och kompetenta kandidater som fanns.
Slutresultatet får ändå anses var lyckat.
Är extra nöjd över att vi har fått en representant från Värmland i form av Mikael Holm.
Nu ska vi också fortsätta att stötta och puscha allas vår Lucas Persson så att också han inom en snar framtid väljs in i förbundsstyrelsen där jag är säker på att han kommer att visa sig vara en tillgång i många år framöver. Du har både tid och ett stort stöd Lucas, så tappa inte hoppet.

2011 års förbundsstyrelse för Ung Pirat:

Ordförande - Gustav Nipe
Förbundssekreterare - Nils Agnesson
Ledamöter - Victoria Westberg, Niklas Dahl, Sandra Grosse, Max Gnipping och Lars Johansson
Suppleanter - Mikael Holm, Malin Ahnberg, Carolina Sartorius , Mimmi Lowejko och Patrik Greco

Valberedning - Hanna Dönsberg, Stefan Flod, Snild Dolkow, Ver Takeo och Tobias Jernér







Jag kan med säkerhet påstå att alla som var på plats i helgen lämnade kongressen fullpeppade med ett hopp och engagemang för framtiden som jag hoppas sprider sig, inte minst, inom Ung Pirat och PP lokalt. Nu kör vi! =)

Bilderna i detta inlägg och fler hittar ni i bildbanken UPK2011
Bambuser feed från helgen hittar ni hos Tapiren.

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg: Gammalt och nytt hos Ung Pirat


lördag 19 mars 2011

Inför förbundskongress 2011


Nu är det bara sex dagar kvar till årets förbundskongress för Ung Pirat som äger rum den 25 - 27 Mars i Uppsala.
Detta kommer onekligen att bli en spännande kongress bl.a. då vi ska välja ny förbundsordförande och även besluta om hur Ung Pirat skall utvecklas framöver.

För Värmlands del så är vi inte mindre än fem ombud som åker till kongressen.
Isabelle Danielsson, Lucas Persson, Mikael Holm, Mattis Sundqvist och mig själv.

Valberedningen har presenterat sitt förslag till styrelse (värmlänningarna Lucas Persson och Mikael Holm föreslås som suppleanter) och Then Piratska podcast har intervjuat de fyra kandidaterna till förbundsordförande.
Personligen har jag i dagsläget två favoriter till posten så det skall bli intressant att få träffa dem "in person" och bilda sig en slutgiltig uppfattning.

Ser också fram emot att få träffa pirater man hitills bara samtalat med via nätet och även bilda nya bekantskaper. Likaså lördagens episka spelkväll. :D

Det kommer att bli awesome! Vi ses nästa helg i Uppsala. =)



Foto: Tobias Björkgren (UP kongressen 2010)

fredag 18 mars 2011

P.S. of the day:


Clueless [adjective] - totally uninformed about what is going on;
not having even a clue from which to infer what is occurring.



onsdag 16 mars 2011

Datalagringen: WIN! ...for now



Trots oddsen så blev det idag den minoritetsbordläggning av datalagringsdirektivet som vi hoppats på. Det innebär att lagförslaget skickas tillbaka till justitieutskottet där det blir vilande i ett år.
En delvinst om inte annat för alla oss som värnar frihet och integritet.
Jag vill ge en eloge till de ledamöter som lät sitt samvete tala och gjorde det enda rätta.

Nu inväntar vi EUs utvärdering som påstås rikta allvarlig kritik mot direktivet och dess tillämpning i olika länder.
Hoppet är såklart att utvärderingen yrkar på en skrotning av datalagringsdirektivet. Men i det minsta kommer den iaf att tvinga fram en radikal omarbetning.
Piratpartiet kommer såklart att sätta in alla resurser det kommande året och skapa en sådan opinion runt direktivet så att den helst förpassas dit den hör hemma, i soptunnan.

Som sagt, en WIN for now, men än är det inte över...


DN: Datalagring dröjer ett år
"Den kontroversiella lagen om datalagring genomförs inte förrän om ett år. V, MP och SD gick ihop i riksdagen och tvingade fram en vilandeförklaring.

Sverigedemokraterna är egentligen för lagen men ville att den skulle ändras, så att uppgifter bara får lagras i Sverige. Det tyckte Folkpartiets Johan Pehrson var "ett förslag från månens baksida."

IDG.se: Datalagringsdirektivet skjuts upp
"Nu står det klart att införandet av datalagringsdirektivet skjuts upp minst ett år. Det beslutade riksdagen på onsdagseftermiddagen.

62 ledamöter röstade för att bordlägga förslaget, medan 281 ledamöter röstade för att klubba igenom lagen redan nu. Men enligt reglerna för så kallad minoritetsbordläggning räcker det om en sjättedel av ledamöterna röstar för en bordläggning för att så ska ske.

SD har inte motsatt sig datalagringsdirektivet i sig, men hade som krav att lagringen skulle ske på svensk mark. Ett krav som inte alliansregeringen ville gå med på."

Piratpartiets partiledare, Anna Troberg: Nu sänker vi datalagringen tillsammans 2012!
"Ta mig fan! Det gick vägen. Riksdagen beslutade alldeles nyss om en minoritetsbordläggning av datalagringsdirektivet. Det är en delseger som smakar godare än det jag just nu smuttar på för att fira.

Rent konkret innebär det att vi har ett helt år på oss att ställa till ett jäkla liv om datalagringsdirektivet innan det tas upp för en slutgiltig omröstning nästa år. Den tiden ska vi utnyttja till max. Från Piratpartiets sida kommer vi nu att fortsätta med vårt opinionsarbete mot datalagringsdirektivet.

Vi har ett år på oss. Om vi börjar nu och håller ångan uppe, så kommer vi att kunna stoppa datalagringsdirektivet en gång för alla 2012.

Till er som vågade stå på er och röstade för en bordläggning vill jag bara säga: TACK!"


Andra bloggare:
Lucas Persson HAX Rick Falkvinge Maria Ferm Farmor Gun Anton Nordenfur
Peter Lindén satmaran

tisdag 15 mars 2011

Datalagringsdirektivet: To be, Or not to be...




Imorgon Onsdag är det dags för riksdagen att antingen rösta för att införa datalagringsdirektivet eller en minoritetsbordläggning under ett år såsom V, MP och SD? vill.

Intressant är att utspel har gjorts i rena skrämselmanér för att tvinga igenom en omröstning FÖR direktivet. Som att rena pengafrågor och hot om EU-domstol är fog nog att införa ett groteskt stycke lagstiftning?
Det lustiga i just detta argument är att direktivet mycket väl kan komma att göras om eller till och med förkastas som helhet från EUs håll inom en mycket snar framtid.

Piratpartiet är såklart emot att direktivet ens införs, likaså Journalistförbundet och Tidningsutgivarna (för att nämna en bråkdel).

Kritiken mot direktivet är befogad och har yttrat sig i att bl.a. Irland, Österrike och Grekland vägrat införa direktivet. I andra länder, såsom Tyskland och Rumänien, har de inhemska författningsdomstolarna konstaterat att datalagringen är rent av okonstitutionell.
Och nu höjs röster från hela det politiska spektrat (bättre sent än aldrig) om att tänka om även här hemma gällandes datalagringdirektivet.


SVT Debatt: Dyrare införa datalagring än att betala böter till EU
"Regeringen försöker få det att låta som att de böter Sverige kan få från EU om vi inte genomför direktivet kommer att få stora konsekvenser för statens finanser. Detta är ren och skär skrämselpropaganda. Ingen, inte ens regeringens tjänstemän, vet hur höga eller låga böterna kan bli. Men med största säkerhet blir de lägre än vad själva införandet kostar. Regeringen själv räknar med 200 miljoner kronor, medan branschföreträdare menar att det kan kosta över en miljard kronor, skriver Maria Ferm (MP) och Jens Holm (V)."

SvD: Sverige bör bordlägga datalagringsdirektivet
"Imorgon röstar riksdagen om datalagringsdirektivet. Att övervaka ett helt folks kommunikationer strider mot rättsstatens grundprinciper. Det minsta man kan kräva är att beslutet bordläggs, skriver Christian Engström och Camilla Lindberg."

"Alla ministrar och EU-kommissionärer vet redan att direktivet måste dras tillbaka eller omarbetas. Inte bara på grund av den väntade kritiska utvärderingen. Hela upplägget har visat sig vara fel."

SvD: Moderaterna bör rösta nej till datalagring
"Det moderata minnet tycks vara allt för kort. Då, när vi var i opposition, sade vi tydligt nej till datalagringsdirektivet. Därför borde Moderaterna stå upp för människors rättigheter och rösta emot datalagringsdirektivet även i riksdagen imorgon, skriver Erik Bengtzboe, Muf."

"Det moderata minnet tycks vara allt för kort. Då, när vi var i opposition, sade vi tydligt nej. Men nu när det verkligen gäller har Moderaterna vänt och säger ja. Vägen till helvetet är som bekant stensatt med goda intentioner, och i små steg går allt att svälja. Nu är det dock hög tid att stanna upp och se var vi faktiskt är på väg. Effekterna av direktivet är alldeles för stora för att låta EU driva igenom det över medborgarnas huvuden."

Piratpartisten Hanna Dönsberg har mailat samtliga ledamöter i riksdagen:
”Hej riksdagsledamot!
Jag väljer att kontakta dig nu, eftersom det imorgon i riksdagen tas ett för mig enormt avgörande beslut. Som i övrigt stolt medborgare är jag verkligen oroad över Datalagringsdirektivet, enligt mig är det en godtycklig övervakning av oskyldiga som inte hör hemma i en rättstat. Inte ens Kina har infört en så långtgående övervakning av sina medborgare (än iallafall). Jag tror inte det är effektivt i brottsbekämpande syfte, och för mig klingar det illa att med argumentet ”stoppa terrorismen” gå terroristerna till mötes – och skapa en antidemokratisk utveckling.

Vissa har argumenterat för att det blir kostsamt när vi får betala vite pga EU-direktivet. Men även på EU-nivå tvivlar många länder att det går ihop med mänskliga rättigheter att införa detta. Därför ber jag dig rösta för en bordläggning imorgon, så att vi kan se vad EU-domstolen säger i ärendet först.

MVH Hanna Dönsberg”


Well, det är nu det gäller. Kommer ni ledamöter i riksdagen att lyssna till ert samvete och rösta på det som är det enda rätta?

Som JFK en gång sade: "Hopefully cooler heads will prevail before we reach the next step."

torsdag 10 mars 2011

The Data Retention Directive and You





Piratpartiets partiledare, Anna Troberg, har i dagarna släppt en serie av 6 filmer med tillhörande text som beskriver (på ett lättförståeligt sätt) det omstridda datalagringsdirektivets implementering, varför vi måste säga nej och dess faktiska inverkan på vår vardag.

Sprid gärna detta på så många sätt som möjligt då riksdagen tar upp direktivet för beslut nästa vecka, närmare bestämt Onsdagen den 16 Mars.
Antingen så införs datalagringsdirektivet eller också godtar man en minoritetsbordläggning under ett år.



In english:

Leader of the Swedish pirate party, Anna Troberg, has just released a series of 6 videoclips and text that comprehensively explains the controversial Data Retention Directives actual effect on day to day life and also it´s cons.

Please spread this to as many as possible. Swedish parliament is voting next week (specifically wednesday, march 16th) on implementing the directive or accepting a so-called minority postponement during one year.


Note: The text can be translated to english but the videos, i'm sad to say, are in swedish.

1. Inledning (Introduction)
2. Vad innebär datalagringsdirektivet? (What is the data retention directive?)
3. Varför vill man införa datalagringsdirektivet? (Why introduce the directive?)
4. Datalagringsdirektivet är kontroversiellt (The directive is controversial)
5. Argument mot datalagringsdirektivet (The case against the directive)
6. Hur kan du hjälpa till? (How can you help?)

Därför är Piratpartiet emot datalagringsdirektivet

tisdag 8 mars 2011

"Dags att ge de seriösa debattörerna en plats att breda ut texten."



“Honest differences of views and honest debate are not disunity. They are the vital process of policy making among free men.”
-Herbert Clark Hoover



Piratpartisterna Jonathan Rieder Lundkvist och Marcus Schmidt har i dagarna startat det oberoende diskussionsforumet svpol.se
"Svpol – svensk politik. Det sägs ibland att det är en sandlåda, där det enda som sker är att små människor kastar sand på varandra. Det sägs också att den som vill ha riktigt debatt om riktiga frågor med riktiga argument måste söka sig utomlands – och då inte ens till det politiska, utan det akademiska.

Det behöver inte vara så. Sverige var förvisso ett kulturellt och intellektuellt bakvatten i större delen av sin historia, men det är över nu.

Och det är dags att ge de seriösa debattörerna en plats att breda ut texten. Med källreferenser, med plats för definitioner, med allt som tycks saknas i den gängse diskursen."


Detta är ett mycket välkommet initiativ som på bara några dagar redan lyckats publicera ett par väldigt läsvärda inlägg, och mer lär det bli.

Dagens Opinion hade en ganska kul spinn på initiativet där det konstaterades att svpol.se kapat(?) twitter taggen med samma namn. :)


torsdag 3 mars 2011

Datalagringsdirektivet: Bordläggning?


Datalagringsdirektivet, som skall behandlas av riksdagen den 16 Mars, kan komma att bordläggas i ett år.
Sverigedemokraterna har i ett utspel i Expressen sagt att de stödjer kravet från V och MP om att vila förslaget.
I sak är detta bra då vi hoppas att den kommande EU-utvärderingen i det minsta leder till att debatten om direktivet fördjupas och kanske även får en del av dagens JA-sägare att tänka om.

Kanslichef för EU-parlamentariker Christian Engström (PP), Henrik Alexandersson, skriver:
"Vi har förhandsinformation om att denna utvärdering kommer att rikta allvarlig kritik mot datalagringsdirektivet och mot hur det har tillämpas i olika länder. Direktivet kommer med största säkerhet att omarbetas. Kanske kommer det till och med att rivas upp."
Detta vore såklart det optimala för såväl integritets kämpar som sveriges invånare. Utvärderingen kommer att vara välkommen och intressant läsning, minst sagt.

Än mer intressant är att Sverigedemokraterna inte är några motståndare till datalagringen. Däremot har partiet krävt förbättringar(?) på ett antal punkter.
"Eftersom frågan är av stor vikt och regeringspartierna överhuvudtaget inte har velat diskutera våra synpunkter ser vi nu inget annat alternativ än att verka för en minoritetsbordläggning, säger Jimmy Åkesson."

Jadu, liksom Henrik så undrar också jag om man riktigt kan lita på deras intentioner?
"Är detta sverigedemokraternas slutliga besked? Eller tänker de hålla svenska folket i ovisshet in i det sista, på samma sätt som de mörkar i riksdagen? Kommer regeringen att fortsätta ignorera (sd):s förhandlingsinvit? Eller kommer man att göra en uppgörelse i sista sekund?"

Markus "Lake" Berglund fortsätter:
"Det är alltså inte rätten till en privat sfär eller en personlig integritet de pratar om, utan rätten att den övervakade informationen ska lagras dubbelt så länge (ett år, istället för sex månader) och att all information ska lagras i svenska databaser, inte utländska."

"Hela debattartikeln är helt enkelt bara ett sätt att låta som att SD vill försvara svenska medborgare, men egentligen är det bara ytterligare ett sätt att kritisera EU och den vägen försöka få fler röster. SD får gärna kritisera EU, men då kanske man ska ska inte göra det genom att låtsas försvara medborgerliga rättigheter, för då blir det bara vanligt enkelt hyckleri."


Andra som bloggat om datalagringen:

Anders S Lindbäck Datalagringsdirektivet minoritetsbordsläggs i ett år ?
Oppassande Så här fungerar datalagringsdirektivet i praktiken
Marcus Fridholm Absurd stress att införa datalagringsdirektivet
Anna Troberg Skwee, skwee, skwee! | Datalagringsdirektivet ÄR en slippery slope
HAX Det är inte du som bestämmer hur rent mjölet i din påse är