onsdag 28 juli 2010

Pride och Hoten mot ett fritt internet



Vår flitiga vice partiledare, Anna Troberg har i dagarna både skrivit ett väldigt bra blogginlägg gällandes Stockholm Pride och ett slagkraftigt och inspirerande debattinlägg på Aftonbladets nätsida.

"Som vice partiledare för Piratpartiet reser jag runt och träffar många människor. Piratpartiet är fyllt av människor som inte passar in i normen. Vi har inte halkat genom livet på ett bananskal av popularitet. Vi vet hur det är att sticka ut. Vi är nördar, bögar och flator, transsexuella, intersexuella, folk med alla möjliga hudfärger och ursprung. Vi är för långa eller för korta, för smala eller för tjocka, för unga eller för gamla. Vi stammar, pratar för mycket eller för lite, för högt eller för lågt. Vi har till och med en och annan ärkehetero som lever glatt svenssonliv, men vi stirrar oss inte blinda på skillnaderna mellan oss. Vi ser till det vi har gemensamt.

Piratpartiet vill att alla ska ha möjlighet att finna sig själv och andra med hjälp av nätet, utan rädslan för att det man gör registreras och lagras. Alla, oavsett kön, sexualitet, hudfärg, ursprung, handikapp, ålder eller politisk åsikt, har rätt att kommunicera och söka information fritt och utan insyn. Internet måste räddas och Piratpartiet står redo på barrikaderna"

Detta är vad Piratpartiet vill förverkliga för allas vår räkning.
Oavsett kön, läggning eller etnicitet.

Jag står på barrikaderna med Anna och tusentals andra pirater runtom i landet och tillsammans ser vi till att denna vision införlivas efter valet den 19 September.

Står du med oss?

måndag 26 juli 2010

Wikileaks läcker "Afghan War Diary"



Sajten Wikileaks har i dagarna släppt en "dagbok" (hemligstämplat såklart) från kriget i Afganistan under perioden 2004-2010.

En rapport på över 90.000 sidor som beskriver i detalj hur man skapat grupper i syfte att lönnmörda och/eller tillfångata Talibaner utan rättegång, okända fall där civilbefolkning i Afghanistan dödats av amerikanska soldater, döljande av fakta osv.

Det är allt annat än upplyftande läsning men det visar en bild av ett USA som håller på att förlora och som tar till än mer desperata och lagvidriga medel i sitt "krig mot terrorismen".

Självklart har denna publicering väckt reaktioner från USAs regering och militär.

Senast i April skedde Wikileaks senaste stora avslöjande - en film som visar hur amerikanska soldater skjuter ner civila i Irak helt oprovocerat. Två av de dödade var journalister på nyhetsbyrån Reuters.

Det kommer att bli, minst sagt, intressant att följa den fortsatta utvecklingen av dessa avslöjanden.


Någon som gör en mer ingående och mycket läsvärd beskrivning av läget är Hans Johansson.

Fler som skriver om detta:
Christian Engström, Pirate MEP
Magnihasa
Peter Andersson
Satmaran
Henrik Alexandersson

torsdag 22 juli 2010

Härskarteknik och rakryggade politiker



Det har varit ett par, minst sagt, intressanta dagar med bla. ett mycket insiktsfullt och tankeväckande debattinlägg i SvD av piratpartisten, Göran Widham där han lyfter upp till diskution om demokratiskt underskott och härskartekniker som gemonsyrar svensk politik av idag.


Också i de sociala medierna har det varit en hel del bloggande och twittrande gällande socialdemokraten, Erik Laaksos uttalade stöd för Piratpartiets politik och även dennes partikamrat, Thomas Hartmans erkännande att piraterna faktiskt behövs i riksdagen.

Deras främsta argument, med all rätt, är att demokratifrågorna skulle få ett nytt och centralt fokus via Piratpartiet.
De uttalar även en önskan för eventuellt samarbete.

Något som båda har fått svidande kritik för av mindre rakryggade socialdemokrater.


Piratpartiets politik är högst aktuell och vi välkomnar vidare belysning av våra sakfrågor som de sittande partierna först nu börjar uttala ett intresse för.
Om detta intresse är en alltigenom genuin ransakning av den egna politiken eller rena spel för gallerierna får tiden utvisa.

Men en sak är säker... Piratpartiets vara eller icke vara i riksdagen är allt annat än avgjort.


Jag röstar Pirat den 19 September.
Ta ställning du med.


tisdag 20 juli 2010

Alollola soseror inontote upoppop totilollol sostotororebobrororor



PoPiroratotpoparortotietot sostotälolloleror upoppop momedod enon hohelolsosidodesosanonnonononsos sosomom totävovlolinongogsosbobidodroragog foföror DoDNoNsos RoRekoklolamomcocupop, vovilolkokenon popuboblolicocerorasos idodagog (popdodfof). Idodé ocochoh foforormom hoharor gogjojorortotsos avov avov rorekoklolamom- ocochoh kokomommomunonikokatotiononsosbobyrorånon popmomocochohcoco. ;)

[översatt]
Piratpartiet ställer upp med en helsidesannons som tävlingsbidrag för DNs Reklamcup, vilken publiceras idag (pdf). Idé och form har gjorts av av reklam- och kommunikationsbyrån pmochco.

– Vi använder inte rövarspråket bara för att vi är pirater. Det finns en tanke bakom, säger vice partiledare Anna Troberg. Vi lever i en tid när man har en förväntan att man kommunicerar privat, men där storebror, staten kan gå in och se vem du skriver mail till, vem du ringer, var du är osv.

Det råder en uppfattning om att de som vill försäkra sig om att staten inte läser privatpersoners mailkorrespondens bör kryptera sina brev. Problemet är dock inte enbart att nån eventuellt skulle läsa breven. Det är även att man kan kartlägga väldigt mycket om en person genom att veta vilka den kommunicerar med.

– Vi försöker helt enkelt synliggöra att även kommunikation som man tror är privat, kan följas och läsas av staten, fortsätter Anna Troberg. FRA-lagarna har möjliggjort kartläggning av individer genom att se vilka de kommunicerar med, vilket säger mer än gemene man ibland är medveten om.


SoSå gogöror sosomom momigog ocochoh momånongoga anondodrora, rorösostota Popiroratot i hohösostot.

måndag 19 juli 2010

2022 - En framtidsvision



Piratpartiet lanserar 2022.nu

Idag klockan 12:00 inleds vår bloggserie vid namn 2022.nu , där vi fram till valdagen varje dag publicerar ett inlägg om hur världen skulle kunna se ut år 2022 efter att ha påverkats under tre mandatperioder av Piratpartiets inflytande i Sverige och världen.

- 2022.nu föddes ur viljan att skapa ett mer visionärt samhälle. Genom att utmana personer som brinner för Piratpartiets frågor och låta dessa beskriva hur de tänker sig framtiden vill vi ge läsaren en förståelse för målet med vår politik samt visa att framtidstron är stark inom Piratpartiet, säger Jimmy Callin, initiativtagaren till 2022.nu.

Där andra partier låter ett par personer i central roll formulera hela den vision som partiet har inför framtiden, har vi tagit steget mot ett mer demokratiskt tillvägagångssätt och låtit medlemmarna få ordet. Vi skulle kunna göra det till någonting märkvärdigt eller speciellt, och kalla det nätrots- eller gräsrotsaktivism, men för oss är detta vare sig märkvärdigt eller speciellt. Det är så här vi gör saker, rent generellt.

Du kan se fram emot många briljanta inlägg som beskriver vitt skilda visioner av en bättre framtid. Skilda visioner, men med utgångspunkt från samma grundprinciper: Att information ska vara så fri som möjligt, att ett dynamiskt kulturliv ska uppstå och att rättssäkerheten ska vara garanterad för alla.

- Det talas ofta om att ha en framtidsvision i valrörelsen. Vi har inte bara en – vi har en enorm mångfald av dem, ur ett flertal perspektiv och med ett flertal röster. Vi tror på framtiden, och vi tror på våra medlemmars förmåga att formulera den, säger Anna Troberg, vice partiledare för Piratpartiet.


Framtiden är nämligen redan här och vi kan börja läsa om den från och med idag.

fredag 16 juli 2010

Ett parti för gratis musik? Se själv

Det handlar inte om att tanka fritt, det handlar om att tänka fritt!

En bra sammafattning av vad Piratpartiet faktiskt står- och vill verka för.



Se mer på Piratpartiets YouTube kanal.


onsdag 14 juli 2010

Pirat! Varför?



För egen del så kallar jag mig pirat just för att jag vill förändra dagens politiska tänk och ordning. Jag går emot strömmen och är långt ifrån ensam.

Traditionell politik tilltalar mig inte längre. Och med tanke på de senare årens inskränkning av den personliga sfären, ökad övervakning och storebrorssamhällen, både här hemma i Sverige och runtom i världen.
Ja, då har man två val som jag ser det...

...finna sig i läget och följa strömmen. Eller, stå upp för vad du tror på och gör din röst hörd.

Finns det andra som tycker som jag då?
Absolut! De kommer från alla åldersgrupper, samhällsskikt och bakgrunder. De kallar sig också pirater och de som jag, vill vara med och förändra nuvarande ordning och hittills förd politik i riksdagen. Nytt tänk och en ny form av politik behövs.



Som piratbloggaren Fritänk skriver:

Piratpartiet vilar på tre principer: Skyddat privatliv, delad kultur och fri kunskap. Dessa principer är kanske de viktigaste principerna för ett fortsatt välstånd. Privatlivet måste skyddas för att ge människor en trygghet och frihet att utveckla idéer som i sin tur kan föra samhället framåt. Vad begränsat privatliv kan innebära kunde man se i östeuropa före berlinmurens fall. Delad kultur behövs för att balansera upphovsmännens och samhällets behov och delad kunskap behövs för att kunna driva teknisk, vetenskaplig och samhällelig utveckling framåt. It is not ”can any of us imagine better?” but, ”can we all do better?”



Tillsammans säger vi NEJ! till nuvarande ordning.


Jag är pirat och jag är medlem i Piratpartiet!


Läs även Värmlandspiraten, Lucas Perssons tankar om att vara pirat.

söndag 11 juli 2010

Värmland Pride 2010




I helgen var det så dags för Värmlands tredje Prideparad med efterföljande festival på kulturhuset UNO.
Arrangör var RFSL Ungdom Karlstad.
Det blev ett jättelyckat arrangemang som drog närmare 200 deltagare.

På plats fanns, förutom Piratpartiet Värmland och Ung Pirat Kil, RFSL/RFSU, Ung Vänster, Miljöpartiet, SUF Karlstad, Fi och Moderaterna.

RFSL´s förbundsordförande Ulrika Westerlund och även en delegation från Pride Stockholm med ordförande Pär Wiktorsson i spetsen, deltog denna soliga dag i Karlstad.

Trots hot mot själva arrangemanget som tyvärr orsakade ett större polispådrag så var stämningen på topp bland alla deltagare.

Att stå emot och uppmärksamma diskriminering, okunnskap och rent ut sagt förakt för HBT-rörelsen är allas vår skyldighet i ett demokratiskt samhälle.
Öppenheten och toleransen måste värnas.

Därav är Piratpartiet och Ung Pirat Värmland stolta över sin medverkan.









Ett stort tack till våra partivänner från Örebro som också deltog i paraden.
Utan er hade dagen inte blivit lika rolig :)

torsdag 8 juli 2010

Swift-avtalet röstas igenom

Idag godkänner EU-parlamentet det så kallade Swift-avtalet.
Avtalet innebär att offantliga mängder data om europeiska privatpersoners- och företags banktransaktioner skickas till USA .

Vad får vi i utbyte av USA? Ja, det är tämligen oklart i dagsläget men för att ta del av dina och mina banktransaktioner krävs vare sig misstanke eller bevis för någon brottslighet.


Bloggaren Magnihasa skriver:
-Det är faktiskt en smula oklart vad vi får i utbyte. Det lär ju inte vara så att de diplomatiska relationerna mellan koloni och moderland har försämrats så drastiskt under de senaste åren att det rör sig om ett direkt krav av typen do or die - Vänsterpartiet torde ha gjort någon slags poäng av det hela för länge sedan i sådana fall.

Piratpartiets EU-parlamentariker, Christian Engström fortsätter:
- Swift-avtalet innebär överföring av data i bulk om europeiska medborgares och företags banktransaktioner till USA:s terroristjägare. För några månader sedan ansåg en stor majoritet i Europaparlamentet att det var oacceptabelt. Det nya avtalet ändrar ingenting i sak. Ändå kommer socialdemokraterna, liberalerna, kristdemokraterna och de konservativa i dag att rösta ja. Det känns ryggradslöst.


"Men fight for freedom, then they begin to accumulate laws and treaties to take it away from themselves." ~Author unknown



Tillsammans med mina partikamrater så säger jag, JA! till det öppna samhället!
Lägg din röst på Piratpartiet i riksdagsvalet.

tisdag 6 juli 2010

SIFO: 6% kan tänka sig rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet

En artikel publicerat i SvD idag talar om Piratpartiets väg till riksdagen.


"Enligt Sifo:s senaste siffror svarar runt sex procent av väljarna att de kan tänka sig att rösta på Piratpartiet. Undersökningsledare Toivo Sjörén konstaterar att partiet måste få upp sina frågor på dagordningen för att lyckas i valet.

– Då har vi ju sett att de inte har någon lång startsträcka. Nu är ju i och för sig hovrättsförhandlingar i The Pirate Bay-målet lagda till efter valet, men annars hade det kunnat vara en sådan fråga, säger han.


Och att väljarpotentialen finns där är partiet övertygat om

– I år är det rekordmånga förstagångsväljare, och vi vet att vi har starkt stöd hos just ungdomar. Enligt SCB:s statistik från EU-valet var vi det största partiet bland ungdomar under 30 år, så visst kan vi komma in i riksdagen, säger Stefan Flod, ordförande i ungdomsförbundet Ung Pirat


Framgångarna i EU-valet förklaras bland annat med att intresset för fildelnings- och integritetsfrågor just då var på topp. FRA-lagen, Ipred och The Pirate Bay-rättegången hade fått medlemstalen att skjuta i höjden.

Men även nu finns det liknande frågor som kan bli valvinnare konstaterar partiets representanter. Datalagringsdirektivet, Acta-avtalet och EU-parlamentets vilja att tvinga sökmotorer som Google att lagra användarnas sökningar är exempel på frågor som kan spela partiet i händerna.

– Det finns knappast brist på saker som händer, det är bara att titta på justitieministerns uttalanden den senaste tiden. Där har vi en pedagogisk uppgift att tala om det för väljarna, säger vice ordförande Anna Troberg när SvD.se träffar henne och partiledaren Rick Falkvinge i Almedalen."


Så, nu kör vi stenhårt pirater!

Vi är nu 75 dagar från den 19 September.

Låt oss alla se till att det blir dagenPiraterna äntrar Sveriges riksdag.

Vote4Pirate!

Så var den äntligen klar. =)

En för oss pirater efterlängtad musikvideo till Partiets kampanjlåt, Vote4Pirate.

Låten är framförd av gruppen, Mad Cranium. You guys rock! ;)

Nu ska den spridas!



Musik: David Oskarsson
Text: Vår egna, Göran Widham

måndag 5 juli 2010

Moderat? Rösta Pirat i riksdagsvalet

Min partikollega och tillika riksdagskandidat för Piratpartiet, Emil Isberg, skrev nyss ett intressant och tänkvärt blogginlägg om att moderater rimligen bör rösta pirat i riksdagsvalet.

"Fredrik Reinfeldt lovade att man inte skulle jaga ungdomsgenerationen och därefter har vi sett flertal lagändringar som har begränsat friheten för just ungdomar exempelvis tittlag, kisslag, ökad övervakning samt kriminaliserande av andra verksamheter som ungdomar ser som helt naturligt. Frågan är om Fredrik Reinfeldt helt enkelt inte förstår ungdomars verksamhet eller om han medvetet förde väljarna bakom ljuset.

Piratpartiet kommer att gå in i riksdagen med vår vågmästarstrategi som innebär att vi eventuellt kommer att samarbeta med Moderaterna om de stödjer oss i våra fokusfrågor. Det innebär att en moderat mycket väl kan rösta på Piratpartiet och fortfarande stödja en i övrigt moderat politik."



Låter det tokigt?

Inte då, man kan faktiskt sympatisera med ett annat parti men ändå rösta Piratpartiet till riksdagen.

Hur kan detta stämma?

Han listar en imponerande skara argument som med lite eftertanke, talar för just detta. Läs själv på Emils blogg.


Läs även:
Därför ska Miljöpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010
Därför ska Kristdemokrater rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010
Därför ska Socialdemokrater rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010
Därför ska Centerpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010
Därför ska Vänsterpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010
Vänsterpartiets demens
Därför ska Folkpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010

söndag 4 juli 2010

"Mer övervakning med båda blocken"

Detta är kort och gott vad vi har att vänta oss efter höstens riksdagsval.




I en debattartikel på SVT så förklarar partiledare Rick Falkvinge vikten av Piratpartiets närvaro i riksdagen för att agera motvikt och se till att våra medborgerliga rättigheter upprätthålls.


"Informationspolitiken är frånvarande i debatten mellan riksdagspartierna och de etablerade politikerna visar överlag upp en skrämmande okänslighet i frågor som påverkar vår rätt till ett privatliv.

Integritet, proportionalitet och rättssäkerhet offras på löpande band i lagstiftningsfabriken.

Oavsett block kommer vi få mer övervakning, mer kontroll, mer rättsosäkra lagar och mindre personligt livsrum. Varje röst på endera av de två blocken är en röst på Thomas Bodströms eller Beatrice Asks övervakningssamhälle.

Piratpartiet utgör ett mycket tydligt alternativ till de etablerade partiernas auktoritära smörja."


Det enda sättet att försäkra sig om att det verkligen blir en förändring är att lägga sin röst på Piratpartiet.

fredag 2 juli 2010

Piratpartiet vill driva The Pirate Bay från riksdagen

Detta konstaterar partiledare Rick Falkvinge i en debattartikel i Aftonbladet idag.


Trots att TPB inte är en olaglig sida så fortsätter man ändå att cencurera
och blockera sidan runt om i världen.

Nu kavlar Piratpartiet, ännu en gång, upp ärmarna och visar genom handling vart vi står när det gäller medborgarrätt, demokrati och informationssäkerhet.


"Piratpartiet började nyligen leverera internetkapacitet till webbsidan Pirate bay. Det är en webbsajt som hjälper människor att dela med sig av digitalt material, oavsett form. Sedan den grundades 2003 har upphovsrättsindustrin konstant försökt sabotera den och hindra både dess servrar och användare från att kommunicera. Detta är ett yttrandefrihetsproblem och ett infrastrukturproblem. Sedan flera år tillbaka handlar den om grundläggande medborgarrätter som yttrandefrihet och rätten till ett privatliv. Detta har gjorts tydligt i detta fall genom att en tysk domstol har nekat webbsajten Pirate bay rätten att agera politiskt och beordrat den avstängd från internet.


Ingen ska nekas rätten att agera politiskt. Därför klev Piratpartiet in och blev Pirate bays internetleverantör. Men vi vill gå ännu längre. Den svenska grundlagen är ofta ignorerad, men en intressant detalj finns i Regeringsformen. Där står att riksdagsledamöter inte kan stämmas eller åtalas för någonting som görs som en del av det politiska uppdraget.


Nu är Pirate bay visserligen både legitim och laglig, så rent tekniskt behövs inte någon sådan immunitet, men det är praktiskt för att få andrum från upphovsrättsindustrins juridiska granatregn under en kort tid.

Pirate bay skulle då segla med immunitet till dess att upphovsrätten har reducerats och sajtens juridiska ställning förtydligats.

Det kan även därefter finnas ett viktigt symbolvärde i att driva sajten inifrån riksdagshuset.

Piratpartiet gör detta för att värna flera viktiga värden. Först och främst informationssäkerhet och grundläggande yttrandefrihet samt Sveriges framtid som industrination och rykte som framtidsvägvisare. Piratpartiet består av människor som agerar med egna resurser där andra politiker tillsätter utredningar och försöker undvika ansvar.


Dagens politiker visar en total brist på ledarskap här och förstår helt enkelt inte att internet är lika viktigt som elektricitet och rinnande vatten, och att dess ohämmade frihet skapar nästa generations jobb."


Rösta Pirat i riksdagsvalet den 19 September